Hac Turlari - Hac Nasıl Yapilir? - Hac Nedir?

Hac Turlari - Hac Nasıl Yapilir? - Hac Nedir?

Hac nedir? Ayrıca Hac ibadeti nasıl yapılır Görsel olarak anlatımını bloğumuzdan da öğrenebilirsiniz. Müslümanların en çok önem verdiği ibadetlerden biri olan Hacca gitmek isteyenler elbette haccın nasıl yapıldığını, önemini ve daha bir çok bilgiyi buradan öğrenebilirler. Haccın ne olduğunu Sizler için derlediğimiz bu blogdan ve arıca yapılışını da Görsel olarak sunuyoruz.

Hac nedir? Hac nasıl yapılır? Görsel olarak haccın nasıl yapıldığını buradan anlatacağız. İslamın beş şartından biri olan Hacca gitmek isteyen vatandaşlar buradan haccın nasıl yapıldığını öğrenebilirler. İslam aleminin kalbi olan Kabe-i Muazzamayı ve etrafındaki kutsal yerleri ziyaret ederek yapılan hac ibadeti hakkındaki en kapsamlı bilgileri sizlere sunuyoruz. Haccın nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler bu yazımızda Görsel anlatımını da görebilirler. Hac ibadetinin önemini, farzlarını ve diğer önemli bilgileri buradan öğrenebilirsiniz.

HAC NEDİR?

Hac kelimesi dilimize sonradan Arapça olarak geçmiştir. Hac kelimesi, bir şeye yönelmek, bir yerleri ziyaret etmek, bir şeyi amaçlamak taşımaktadır. İslâm'ın beş şartından biri ise hacca gitmektir. Hac, Kâbe'yi ayrıca etrafındaki kutsal mekânları, mutlaka hac mevsiminde ve usulüne uygun bir şekilde ziyaret etmektir.

Bu görevi yerine getiren Müslümanlara hacı denir. Hac hem bedenle hem de malla yapılan bir ibadettir. Müslüman birine haccın farz olması şu şartların yerine gelmesiyle oluşur:

- Akil melekeleri yerinde ve ergenlik yaşına gelmiş olmak

- Özgür olmak


- Hacca gidip gelecek maddî gücü olmak

- Hacca gitmesine engel olacak herhangi bir sağlık sorunu olmamak

- Hacca gidilirken kullanacak yolun güvenli olması gerekir

 

Haccın Farzları 

1. İhramlı olmak 2. Kâbe'yi tavaf etmek 3. Arafat'ta vakfe yapmak


HAC NASIL YERİNE GETİRİLİR?

Hac görevinin nasıl yapıldığını Görsel olarak buradan izleyebilirsiniz.

 

 




 

 



HACCIN ÖNEMİ?

Hac ibadeti sayesinde, yüz binlerce Müslüman bir araya gelir. Bu vechiyle hac, mahşer gününe benzetilir. Kendisini bu harika kalabalığın içinde bulan insanoğlu, Allah'in huzurunda olacağı günü (mahşer gününü) anımsar. Bu düşünce ve duygularla o gün vereceği hesabı ilk olarak kendisi sorgular. Bu yüzden bu dünyadayken kendini hesaba çekme olanağı bulmuş olur. Hayatını tekrar gözden geçirir, eksiklerini ve yaptığı hatalarını anımsayıp varsa ki elbet vardır, bunları düzeltme ve tamamlama imkânı elde etmiş olur.
 

Haccın diğer ibadetlerden farklı kılan uluslararası yönü ve faydası da vardır. Çünkü hac yapmaya neredeyse dünyanın dört bir yanından Müslümanlar akın akın gelirler. Hac mevsiminde Mekke'ye hac görevi için gelen bir Müslüman diğer ülkelerdeki farklı kültürlerden Müslümanlarla kimselerle tanışır, onlarla tanışır ve bu sayede düşünceleri değişir ufku açılır. İslâm'ın kardeşliğe verdiği önemi bir kez daha tam olarak ve somut bir şekilde anlar, birlik ve beraberlik duygularını daha kuvvetli hisseder.


Allah'ın kendisine verdiği nimetler için şükrederek günahından tövbe eder. Günahından tövbe eden o günahı yapmamış gibidir der Peygamberimiz. Ve ayrıca haccı mükemmel bir şekilde yerine getiren, Peygamberimizin (as) de buyurduğu gibi anasından doğduğu gün gibi tertemiz olur.

Irkı, rengi, cinsiyeti, dili, toplumsal konumu ve ayrıca yaşı birbirinden çok farklı insanların bir araya gelip kaynaştığı hac ayında, insanların eşitlik ve adalet duyguları çokça artar. Hacca giden bir Müslüman; makam, mevki ve servet gibi maddî ve dünyaya ait değerlerin önemsizliğini o mekânda iyice kavrar, bunlarla övünmekten kaçınır.

Hacda zengin-fakir, kadın-erkek, yaşlı-genç herkes eşit şartlarda hareket eder, aynı zorluklarla karşılaşırlar. Böylece hac ibadeti dayanışma ve yardımlaşma duygularının artmasına ve kardeşlik duygularının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca, hacca giden Müslümanlar diğer insanların haklarına saygı göstermeyi, kin ve nefret gibi duygulardan kaçınma gibi olumlu özelliklerini geliştirme imkânına kavuşmuş olurlar paylaşıyoruz.