Hacı adaylarına 10 önemli uyarı

Hacı adaylarına 10 önemli uyarı

İstanbul - Hac kuralarının çekilmesinin ardından hacı adayları için kesin kayıt maratonu 13 Ocak Pazartesi sabah 08.00 itibariyle başlayacak. Uzmanlar, 24 Ocak 2020 gününe kadar devam edecek kayıt sürecinde dikkat edilmesi gereken 10 önemli ayrıntıya dikkat çekti. Rehberlik ve Mekke ve Medine’de konaklanacak otelin Haremeyn’e yakınlığı ilk sırada geliyor. Acente kontenjanının ilk saatlerde dolması nedeniyle acenteleri tercih edecek hacı adaylarının başvurunun ilk saatlerinde tercihlerini yapması gerekiyor. Hac ve Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Başkan Yardımcısı ve Uzman Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Güldemir, Hacı adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.


KONTENJAN DOLABİLİR

Hac ve Umre Organizasyonunun Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ile TURSAB üyesi acenteler aracılığıyla yapıldığını hatırlatan Güldemir, “Hacı adaylarımız DİB ile acente arasında tercih yapacaklar. Acentelerle gitmeye karar verenlerin sabah saatlerinde hac.gov.tr adresindeki kayıt bölümüne e-devlet şifreleri ile girdikten sonra acente tercihlerini yapmaları gerekiyor.” dedi. Acentelere tanınan yüzde 40 oranındaki kontenjan dolduğu takdirde sadece Diyanet organizasyonunun tercih edilebileceğini kaydeden Güldemir, “Acente tercihi yaparak Hac Kayıt Belgesi’ni alan adaylar 24 Ocak’a kadar diledikleri acente ile sözleşme yapabilir.” diye konuştu. 

SÖZLEŞMEYİ MUTLAKA OKUYUN

Güldemir, Hacı adaylarına şu uyarılarda da bulundu: “Acentelerle yaptığınız Hac sözleşmesini mutlaka okuyarak imzalayın. Hacı adaylarımız Kutsal topraklara kavuşacak olmanın heyecanıyla dikkat etmiyor. Bir ibadet için gidiyor olsanız da bir hizmet satın alıyorsunuz. Bu hizmetin kalitesi o sözleşmelerde yazıyor.” Güldemir, TURSAB’ın da yaptığı uyarıyı da hatırlatarak “Hac ücretleri Diyanet İşleri Başkanlığı’nca açılan ortak hesaba yatırılacak. Kişi ve kuruluşların verdiği hesap numaralarına veya elden ödeme yapmayınız, indirim tekliflerine itibar etmeyiniz. Ücreti süresi içinde yatırmaya dikkat ediniz.” şeklinde konuştu.


EN ÖNEMLİ İKİ BAŞLIK: REHBERLİK VE OTEL

Uzman Turizm Rehberlerinden Emekli Din Görevlisi Hasan Yeter ise 30’un üzerinde Hac ve Umre ibadetinde rehberlik görevi yapmış bir din görevlisi olarak hacı adaylarına şu bazı tavsiyelerde bulundu: “Hac meşakkatli bir ibadet. Bu sebeple din görevlilerimizin rehberliği hac ibadetinin noksansız yapılması için her şeyin başında geliyor. İkinci önemli konu otelin Mekke’de Mescid-i Haram’a Medine’de Ravzai Mutahhara’ya yakınlığı. Yürüme mesafesinde olması Hac ibadetini yaşlı ve yürüme zorluğu çekenler için yüzde 50 kolaylaştırıyor. Yemek ve diğer konuların tümü DİB ve TURSAB denetiminde karşılanıyor. Ailenizle aynı odada kalmaya özen gösterin. Gereksiz vaatlere kanmayın. Hacı adaylarımız acentaların hizmet kalitesini daha önce Hacca veya Umre’ye giden hacılara danışmayı ihmal etmesinler”