Merhabalar 👋
Uzman Asistana hoş geldiniz, nasıl yardımcı olabilirim?
Hac, Mekke'ye, Müslümanların yaşamları boyunca en az bir kez yapmaları beklenen ibadettir. Hac kelimesi Arapça bir kelimedir ve 'yolculuğa çıkmak' anlamına gelir.
Hac İslam'ın beşinci şartıdır- diğerleri şehadettir (iman beyanı); namaz (günlük namaz); zekat (sadaka vermek); oruç(Ramazan ayında oruç tutmak).
Müslüman yetişkinlerin haclarında en az bir kez hacca gitmeleri zorunludur. Sağlam bir zihin olmalı ve yolculuğu üstlenecek fiziksel ve finansal olarak yetenekli olmalıdırlar. Hacı tamamlayanlar, isimlerine hacı adını ekleyebilirler.
Hac, İslami takvimin son ayı olan Zilhicce ayında gerçekleşmelidir. Hac günleri, 8 ila 12 arası, Mina'da yapılır.
İslami takvim ay yılına dayandığından, tarih her yıl Miladi takviminde değişir ve bir önceki yıla göre 10 ila 11 gün öncesidir. 2022'e Hac'ın 7 Temmuz'da ya da civarında olması bekleniyor.
Her yıl dünyanın dört bir yanından 2-3 milyon kişi Hac için Mekke'de bir araya geliyor. Dünya üzerindeki insanların en büyük tek buluşmasıdır.
Bugün Hac'da yapılan menasik(ibadet yöntemleri), Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem'in) tarafından kurulmuştur, ancak Kuran'a dayanarak Hz. İbrahim (aleyhisselam) 'a atıfta bulunulabilir.
Kuran-ı kerimde, Allah tarafından İbrahim (aleyhisselam) 'ın karısı Hacer ve oğlu İsmail'i eski Mekke çölünde yalnız bırakmaları için emredilir. Su arayışında, Hacer umutsuzca Safa ve Merve tepesi arasında yedi kez koştu ama hiçbirinde bulamadı. Umutsuzluk içinde İsmail'e döndüğünde ve topuklarını toprağa vurduğu yerden suyun tırmandığını gördü.
Bu, Mekke'deki Mescid-i Haram'daki Zemzem Kuyusudur. Hacılar, suyu içmek için Hac veya Umre gerçekleştirirken kuyuyu ziyaret ederler.
Hac hacının ana kuralları:
İhram : Mekke'ye geldiklerinde hacılar Hac hac için ihram durumuna (saflık ve temizliği ifade eden elbise içine) girerler. Erkekler vücutlarına sarılmış iki beyaz, dikişsiz çarşaf ve sandaletten oluşan ihram giysilerini giymelidir. Saflığın yanı sıra, bu kıyafet eşitliği ve birliği sembolize eder, çünkü sınıf, servet, statü veya kültürün görünür hatırlatıcıları yoktur. Kadınlar için gereksinimler daha azdır ve genellikle sadece yüzleri ve elleri açıkta olan elbiseler giyinirler.
İhram halindeyken, hacılar - diğer şeylerin yanı sıra - tırnaklarını veya saçlarını kesmemeli, cinsel temasa girmemeli, tartışmamalı veya dövüşmemelidir.
Tavaf : Her kişi Mescid-i Haram'da Kabe (küp şeklindeki bina ve her yerde Müslümanlar için dua yönü) etrafında saat yönünün tersine yedi kez döner. Kabe, İbrahim (aleyhisselam) tarafından yaptırılmıştır ve İslam'ın en kutsal yeridir.
Al-Safa ve Al-Marwah (Safa ve Merve) : Hacılar su arayışında olduğu gibi Hacılar Safa ve Merve tepeleri arasında yedi kez hafif tempolu koşarlar.
Arafat Dağı : Hacılar, Hz. Muhammed'in (sallallahu alaihi sellem'in) son vaazını verdiği Arafat Dağına gider.
Şeytanı Saklamak: Arafat'tan sonra, Jamarat olarak bilinen üç duvarda çakıl atmak için sembolik bir taşlama ibadeti gerçekleştirmek için Müzdelife ve ardından Mina'ya giderler. Bu, şeytanın İbrahim'i (aleyhisselam) Allah yolundan nasıl aldatmaya çalıştığını, ancak İbrahim'in (aleyhisselam) üç kez ona taş atışını sembolize eder.
Kurban Bayramı : Zilhicce ayının onuncu günü, üç günlük Eid ul Adha (Kurban Bayramı) başlangıcını işaret eder. Hacılar hayvan kurban etme ibadetlerini yerine getirir ve Haclarını tamamlamak için diğer ibadetlerine devam ederler.
Kurban: Kurban, ya da Arapça olarak bildiği Udiyah, İbrahim'in (aleyhisselam)) oğlu İsmail'in (aleyhisselam) yerine Allah tarafından gönderilip kesilen koçu temsil eder.
Hacılar törenleri yılın herhangi bir zamanında gerçekleştirmek için Mekke'ye gidebilirler. Bu Umre olarak bilinir ve ibadet zamanı Hac'ın aksine zorunlu değildir.