Merhabalar 👋
Uzman Asistana hoş geldiniz, nasıl yardımcı olabilirim?
Umre veya Hacı adayı Kabe-i Muazzama etrafında 7 Şavt döndükten sonra iki rekat namaz kılması gereklidir. Bu namaza Tavaf Namazı denir.
Tavaf namazı vaciptir.
Vacip olan bu Tavaf Namaz kılınmadığı vakit cezası olmaz. Yani UMRE Cezaları içinde, İhram cezalar içerisinde değildir. Yani bu vacip olan Tavaf namazı kılınmazsa UMRE kabul olmadı değildir.
Eğer tavaf namazı unutulursa bu mekruhtur
Tavafın arkasında kılınan bu Namaz, Tavaf Namazı olarak ifade edilir.
Tavaf Namazı Tavaftan sonra kılınmadan arka arkaya Kabe'yi tavaf etmek mekruhtur.
Tavaf Namazına Unutarak Veya Kasten Terk Etme ?
Tavaf namazını unutan insan, Eğer tavaf namazını ne zaman hatırlarsa o zaman hemen kılması gerekir.
Mesela Sa'y esnasında hatırlarsa Sa'yini yarım bırakıp Tavaf Namazını Eda etmeli ve sonra Sa'yine devam etmeli.
Kabe'de peşpeşe Tavaf Edip tavaf Namazını sonraya bırakmak uygun mudur?
Aslolan her tavaftan sonra , Yani Kabe-i Muazzam'ın etrafını 7 kez döndükten sonra hemen akabinde tavaf namazı kılmak vaciptir. Namazı geciktirmek mekruhtur. Her tavafın ardından o tavafa mahsus iki rekat namaz kılmak vaciptir. Hemen tavafın arkasından kılmak gerektir.
Tavaf namazı kılmazsa UMRE kabul olmadı denilmez, fakat UMRE batıl olur.
Tavaf Namazı Nasıl Niyet Edilir
Niyet ettim Allah rızası için tavaf sünnet namazını iki rekat kılmaya diye niyet edilir.
Tavaf Namazı Nasıl Kılınır
Evvela yukarıda beyan ettiğim gibi namaza niyet edilir 2 rekat olarak kılınır (Aynı sabah namazının sünneti gibi) 1. Rekatta Fatiha'dan sonra Kafirun suresi okunur.
2. Rekatta Fatiha'dan sonra İhlas suresi okunur.
Tavaf Namazı Nerede Kılınır?
Tavaf namazı Kabe'nin her noktasında, harem'in her cihetine kılınabilir Hatta haremin dışında da kılabilir.
Tavaf namazını Makam-ı İbrahim'de kılmak En Efdaldir. Her zaman söylediğim gibi tavaf edenlere eziyet etmemek şartıyla uygundur. Makam-ı İbrahim'de tavaf namazı kılmak daha efdaldir.
Tavaf Namazı Okunacak SÛre
Tavaf namazı aynı sabah namazının sünneti gibidir. 1. Rekatında Fatiha'dan sonra Kafirun okumak 2. Rekatında Fatiha'dan sonra İhlas suresini okumak sünnettir.
Tavaf Namazı Duası
اَللّٰهُمَّ يَارَبَّ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ، إِعْتِقْ رِقَابَنَا وَرِقَابَ اٰبَائِنَا واُمَّهَاتِنَا وَاِخْوَانِنَا وَاَوْلاَدِنَا مِنَ النَّارِ. يَا ذَا الْجُودِ وَالْكَرَمِ وَالْفَضْلِ وَالْمَنِّ وَالْعَطَاءِ وَاْلإِحْسَانِ. اَللّٰهُمَّ أَحْسِنْ عَاقِبَتِنَا فِي اْلاُمُورِ كُلِّهَا وَأَجِرْنَا مِنْ خِزْيِ الدُّنْيَا وَعَذَابِ اْلآخِرَةِ. اَللّٰهُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَاقِفٌ تَحْتَ بَابِكَ مُلْتَزِمٌ بِأَعْتَابِكَ مُتَذَلِّلٌ بَيْنَ يَدَيْكَ، أَرْجُو رَحْمَتَكَ وأَخْشٰي عَذَابَكَ، يَا قَدِيمَ اْلإِحْسَانِ. اَللّٰهُمَّ إِنِّي اَسْئَلُكَ أَنْ تَرْفَعَ ذِكْرِي وَتَضَعَ وِزْرِي وَتُصْلِحَ اَمْرِي وَتُطَهِّرَ قَلْبِي وَتُنَوِّرَ لِي فِي قَبْرِي وَتَغْفِرَ لِي ذَنْبِي. وَاَسْئَلُكَ الدَّرَجَاتِ العُلَى مِنَ الْجَنَّةِ
اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ تَعْلَمُ سِرِّى وَعَلاَنِيَّتِي فَاقْبَلْ مَعْذِرَتِي، وَتَعْلَمُ حَاجَتِي فَاعْطِنِي سُؤْلِي، وَتَعْلَمُ مَافِي نَفْسِي فَاغْفِرْلِي ذُنُوبِي، اَللّٰهُمَّ إِنِّي اَسْئَلُكَ إِيمَاناً يُبَاشِرُ قَلْبِي وَيَقِيناً صَادِقاً حَتّٰى أَعْلَمُ أَنَّهُ لاَيُصِيبُنِي اِلاَّ مَاكَتَبْتَ لِي رِضاً مِنْكَ بِمَا قَسَّمْتَ لِي، اَنْتَ وَلِيِّى فِى الدُّنْيَا وَاْلآخِرَةِ. تَوَفَّنِي مُسْلِماً وَاَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ. اَللّٰهُمَّ لاَتَدَعْ لَنَا فِي مَقَامِنَا هَذَا ذَنْباً إِلاَّ غَفَرْتَهُ، وَلاَ هَمّاً إِلاَّ فَرَّجْتَهُ، وَلاَ حَاجَةً إِلاَّ قَضَيْتَهَا وَيَسَّرْتَهَا، فَيَسِّرْ أُمُورَنَا، وَاشْرَحْ صُدُورَنَا، وَنَوِّرْ قُلُوبَنَا، وَاخْتِمْ بِالصَّالِحَاتِ اَعْمَالَنَا، اَللّٰهُمَّ تَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ وَأَحْيِنَا مُسْلِمِينَ، وَاَلْحِقْنَا بِالصَّالِحِينَ، غَيْرَ خَزَايَا وَلاَ مَفْتُونِينَ آمِينَ…“
Bu duanın meali
“Ey Kâbe`nin Rabbi olan Allah`ım! Bizi, anne ve babalarımı-zı, eşlerimizi, çocuklarımızı, kar-deşlerimizi, akrabamızı, dostIarımızı, milletimizi ve bütün Müslümanları Cehennem ateşinden azat eyIe. Allah`ım! Sen çok iyilik, ikram, nimet, lütuf, fazilet ve ihsan sahi-bisin. Kulların için hazırladığın dünya ve ahiret nimetlerinden bi-ze de ihsan eyle. Allah’ım! Sonumu-zu güzel eyle, bütün işlerimizin de sonunu hayır eyle. Dünya sıkıntılarından ve ahiret azabın-dan bizleri koru. Allah`ım! Sana muhtaç bir kulun olarak kapına geldim ve eşiğine baş koydum. Senin yüce zatının önünde zelil ve bitkin hâlde, affını ve rahmetini istiyor, azabından korktuğumu sana arz ediyorum. Ey ihsanı sonsuz olan Allah’ım! Bize dünya ve ahirette hayırlar ve güzellikler ihsan eyle, kapından boş çevirme. Allah`ım! Bu dualarımı senin yüce makamına ulaştırmanı, üzerimden günah yüklerini almanı, işlerimi düzene koymanı, kalbimden kötülük lekelerini silmeni, kalbimi nurlan-dırmanı, hatalarımı bağışlamanı ve Cennet’teki yüce makam ve mevkileri istiyorum, lütfunla ihsan eyle.”
“Allah`ım! Gizli ve açıktan yaptığım her şeyi sen biliyorsun. Günahkâr hâlimi sana arz ediyo-rum. Benim neye muhtaç olduğu-mu sen daha iyi bilmektesin, hu-zurundan beni eli boş çevirme. Şu andaki duygularımı sen benden daha iyi bilirsin. Allah`ım! Günah-larımı bağışla.
“Allah`ım! Senden imanı bütün hücreleriyle hazmetmiş bir kalp istiyorum. Başıma gelen her şeyin, senin yüce zatına malûm ve kaderimde var olduğu inanç, şuur ve teslimiyeti ile yaşamayı bana nasip eyle. Allah`ım! Dünya ve a-hiret hayatımdaki her şeyim, senin tasarrufundadır. Bana Müslüman olarak ölmeyi nasip edip, sevdiğin kullarından eyle. Allah’ım! Ahirete göçen yakınlarımızı, akrabamızı, şehitlerimizi ve dostlarımızı da affeyle. Kabirlerini nurlandır ve makamlarını Cennet eyle.”
“Allah`ım! Şu yüce makamda affedilmemiş günahımı bırakma; her türlü gam, keder ve sıkıntılar-dan kurtar. İhtiyaçlarımıza kolayca sahip olmayı nasip eyle. İşlerimizi kolay, günlümüzü ferah, kalpleri-mizi nurlu ve her işimizin sonunu hayırlı eyle. Dertlerimize deva, has-talarımıza şifa eyle. Allah’ım! Bize Müslüman olarak yaşamayı, Müs-lüman olarak ölmeyi ve Müslüman olarak dirilmeyi nasip eyle. Bizi kötü insanlardan uzak kıl ve sa-lih kullarına ilhak eyle. Âmin.”